Sociale angst

Een sociale angst of een sociale fobie is een intense angst om je eigenwaarde te verliezen ten overstaan van anderen. Wanneer je last hebt van een sociale angst of fobie ben je voortdurend bezig om jezelf te beoordelen vanuit het gezichtspunt van een ander. Of je af te vragen of anderen je jou maar niet zien als incompetent, vreemd, lelijk, onaantrekkelijk, dom, zwak, etc. Je bent ook vooral bang dat anderen je sociale angst opmerken. Wat zich vaak uit in (overmatig) blozen, stotteren, trillen en/of transpireren.Sociale angst en fobieën komen erg vaak voor en vormen het veruit meest voorkomende angstprobleem.
 
Schattingen lopen sterk uiteen, maar uit sommige onderzoeken blijkt dat maar liefst 30% van de Nederlandse bevolking ooit een periode last heeft van een sociale angst of fobie. Hieronder vind je een overzicht van situaties waar veel mensen bang voor zijn en indien mogelijk proberen te vermijden.
 
– Angst om te spreken in het openbaar (tijdens vergaderingen, voorstelrondjes, presentaties). Dit is de meest voorkomende sociale fobie ter wereld.
– Angst om te blozen.
– Angst om je te verslikken tijdens het eten met anderen, of om te morsen (tijdens lunch, diner in restaurtant of kantine, bijv.).
– Angst om tijdens je werk door anderen te worden bekeken.
– Bang op plaatsen waar veel mensen zijn.
– Angst om publieke toiletten te gebruiken of bij een ‘vreemde’ thuis naar het toilet te gaan.
 
Sommige mensen met sociale angst ervaren soms paniekaanvallen. De reden hiervoor op dat moment  is de specifieke situatie waarvoor ze angst hebben. De ultieme strategie voor ‘sociofoben’ is vanzelfsprekend het vermijden van dergelijke situaties of plaatsen (spreekbeurten, aanspreken van personen van het andere geslacht, groepsbijeenkomsten, telefoongesprekken, verjaardagen, openbaar vervoer, openbare toiletten, etc.).
 
Advertenties